Forum, Rotterdam

Het project Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd stuk wederopbouwstad. Het project omvat samen met het voormalige pand van H.H. de Klerk een heel stadsblok. De renovatie daarvan, ook ontworpen door WDJA, is recent afgerond. Het ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel, gebouwd in 1941 – 49 door architect H.F. Mertens, is sinds 2010 een Rijksmonument. Ook het voormalige Jungerhanspand maakt deel uit van het project.

De bebouwing langs het Binnenwegplein, de ‘nieuwe’ Lijnbaan, de Oldenbarneveltplaats en de Coolsingel omsloot een sombere binnenhof. De laatste twee straten kenden geen functionerende winkelplint. Hierdoor was het stadsblok een ‘blinde vlek’ in het drukstbezochte deel van de binnenstad. De essentie van het project was om van deze slecht gebruikte plek weer een levendig stuk stad te maken.

Nadat het ambitieuze plan van 2010 onhaalbaar is gebleken heeft opdrachtgever Multi ingezet op een aangepast plan dat uitgaat van de bestaande bebouwing en dat samengesteld is uit een aantal onderdelen met een eigen architectuur en invulling. OMA en WDJArchitecten waren vanaf het begin van het planproces betrokken en ook de ontwerpers van het nieuwe plan.

Met vooral retail-functies in de plint is het project sterk naar buiten gericht en heeft het een grote kwaliteitsimpuls voor de omgeving teweeggebracht. Het Ierse Primark vormt de grootste vestiging met een flagshipstore die van het oude Jungerhans-pand doorloopt tot aan de Koopgoot. De Lijnbaanwinkels zijn aan de achterzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe glasgevel, die ondanks de schaalvergroting aansluit bij de ‘oude’ Lijnbaan in ritmiek en materiaalkeuze. Boekhandel Donner heeft zich definitief gevestigd in het oude bankgebouw op de hoek Coolsingel-Binnenwegplein met (opnieuw) de grootste boekhandel van Nederland over drie verdiepingen. Aan de achterzijde is een groot atrium met glaskap gerealiseerd. De trappenhuisgevel met geëtste glasramen van de kunstenaar Copier is van hieruit en vanuit de gereconstrueerde centrale entreehal voor het publiek weer zichtbaar. ABN AMRO keert zelf ook terug met een bankshop op de andere hoek en kantoorruimten op de bovenetages. De kantoortoren is getransformeerd tot woontoren met ronde balkons in de vorm van een bloemblad.

Het totale plan beslaat bijna 65.000m².