Winkels & Horeca H.H. de Klerk, Rotterdam

Locatie en historie
Het voormalige meubelmagazijn H.H. de Klerk & Zonen, ook bekend als het voormalige Donner-pand, zal na transformatie weer volledig in gebruik worden genomen voor een winkel- en horecabestemming. Het gemeentelijk monument is in de jaren ’50 ontworpen door J.H. van de Broek en J.B. Bakema en uitgebreid in 1970. Het is gesitueerd op een prominente plek op de kop van het Binnenwegplein en de Lijnbaan in Rotterdam Centrum. Het hoekgebouw is vormgegeven als een gesloten doos op een etalageplint, gemarkeerd met een opvallende installatietoren die het winkelende publiek richting de Lijnbaan begeleidt. In opdracht van Europese vastgoed investment manager Redevco B.V. wordt het pand gerenoveerd en aangepast, om in gebruik te worden genomen door meerdere huurders.

Van ‘single-‘ naar ‘multi-tenant’
Het oorspronkelijk ontwerp hanteert het Amerikaanse model van een gesloten doos in combinatie met de Europese vide-typologie voor warenhuizen. De voormalige verkoopvloer krult zich door middel van brede trappen als een helix naar boven rondom een kern van licht, wat het meest karakteristieke kenmerk van het gebouw is. Het is op die manier specifiek ontworpen voor gebruik door één huurder. Voor de transformatie is de uitdaging om een ‘multi-tenant’ retail- en horecaconcept te realiseren met eigen ontsluiting voor elke huurder, terwijl de kwaliteit van de vide in stand gehouden wordt.

Aan de Lijnbaan liep de rooilijn van het monumentale De Klerk gebouw parallel aan de eerder door ons bureau vernieuwde Lijnbaangevels, maar deze lag wel terug. De tussenzone bod ruimte voor het plaatsen van buitenroltrappen naar het dakniveau van de Lijnbaan. Hierlangs zijn de bovenverdiepingen van het De Klerk gebouw ontsloten en hebben de units op deze etages een eigen uitstraling en entree met een adres aan de Lijnbaan gekregen. Tegelijkertijd sloot het plan hiermee aan bij de ambities van de gemeente voor de binnenstad: Het ontwikkelen van de vijfde gevel en meer groene daken, en de (semi)publieke toegankelijkheid daarvan.

De herontwikkeling van het De Klerk-pand sluit naadloos aan op project Forum Rotterdam. Daarmee is de transformatie van een volledig stadsblok in het Lijnbaangebied compleet.