Herbestemming HAKA gebouw, Rotterdam

De Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer (HAKA) te Rotterdam is een ontwerp van de architect H.F. Mertens en J. Koeman uit 1932. Het is het voormalige kantoor- en fabrieksgebouw met koffie- en graansilo’s en is gelegen op een markante plek tussen stad en haven, een gebied dat nu tot bloei komt.
Dudok Groep uit Dordrecht heeft het gebouw aangekocht om het te herbestemmen naar een karaktervol bedrijfsverzamelgebouw met een aantrekkelijke publieke plint waar ontmoetingsruimte gecreëerd wordt met ontbijt, lunch en diner mogelijkheden, en congres- en vergaderfaciliteiten voor zowel de huurders als de omgeving. Ook het daklandschap wordt opnieuw leven in geblazen door het actief te benutten.

Het HAKA gebouw is een kind van zijn tijd, waar de zakelijke functionele architectuur de toon voerde. Architect Mertens weerspiegelde de innovatieve tijdsgeest door als eerste te experimenteren met een betonpomp in Nederland.

WDJA heeft de visie-prijsvraag gewonnen en werkt op dit ogenblik het ontwerp verder uit waarbij de sfeer van de Fabriek (ruw en koude materialen) enerzijds en het Kantoor (aangekleed & warme materialen) anderzijds gerespecteerd blijven. Een van de uitdagingen is om uitzicht te creëren in het fabrieksgedeelte waar graan en koffie werd verwerkt en waar enkel bovenramen aanwezig zijn.