Olympia College, Rotterdam

Het Olympia College is een school voor praktijkonderwijs in de wijk Rotterdam IJsselmonde. Het gebouw kenmerkt zich door een drietal paviljoens met een herkenbare, grafische uitstraling in een parkachtige omgeving. Het gemeentemonument is in 1969 gebouwd als LTS-Scheepsbouw, ontworpen door architect A.A. van Stekelenburg van Gemeentewerken Rotterdam.
De monumentale waarde wordt mede gevormd door de bouwwijze met het H.B.C.-bouwsysteem (Holland Building Corporation) en de oorspronkelijke band met de plaatselijke scheepsbouw en de nog actuele functie als school voor technisch onderwijs. Het bouwsysteem met het wit-zwarte contrast en de karakteristieke vakwerken op de hoeken is nog steeds goed herkenbaar. De losse compositie van het ensemble met drie paviljoens, een theoriegebouw, praktijkgebouw en gymzaal, in het groen, verbonden door transparante gangen past goed bij deze rationele bouwwijze en bij de situering in de ruime, groene wijk en het direct aanliggende fraaie Park De Twee Heuvels.

WDJArchitecten heeft begin 2020 in samenwerking met SPRING architecten de architecten- en Total Engineering-selectie voor de renovatie en revitalisatie van het ensemble gewonnen. Binnen dit team is WDJA met name verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van de gevels en het bewaken van de monumentale waarden van het gehele ensemble, inclusief het terrein.

De ingrepen betreffen het beter verbinden met en openen van het gebouw naar de omgeving door het verplaatsen van de entree, het maken van een vide naar de kelder en een binnenstraat richting de waterpartij. Er ontstaat zo een stimulerende leeromgeving voor verschillende lesvormen en een organisatie rond centrale ruimten waarin de diverse vakrichtingen zich kunnen uiten.

Voor de monumentale gevel hebben wij voorgesteld deze te handhaven en zo de uitstraling en de leesbaarheid van het bouwsysteem te behouden. De opwaardering ten aanzien van comfort, klimaat (Frisse School) en energie (BENG) bereiken we door achter de bestaande gevel, aan de binnenzijde, een nieuwe hoogwaardige schil te plaatsen. Dit blijkt ook economischer te zijn dan een geheel nieuwe gevel te maken.