Zwartewaalstraat school, Rotterdam

Begin 20e eeuw was het Rotterdamse stadsdeel Charlois sterk aan het groeien. Naar ontwerp van voormalig stadsarchitect Ad van der Steur werden er tientallen onderwijsinstellingen gebouwd in de nieuwe woonwijken op Zuid. Het scholencomplex aan de Zwartewaalstraat uit 1930 is hier een van. De school werd ontworpen voor de huisvesting van 7 individuele scholen, waaronder twee gymnastiekscholen. Het symmetrische complex wordt gekenmerkt door het verbindende dakenlandschap van rode pannen. Door de vrijstaande positie tussen de schoolpleinen en de torens aan de uiteinden vormde de school een herkenningspunt in de wijk.

De opgave betreft een gedeeltelijke vernieuwing en verduurzaming van het rijksmonument en het toevoegen van een nieuwe hoofdentree. Door één ogenschijnlijk eenvoudige ingreep ontstaat er een centraal entreegebied in het langgerekte gebouw waarmee de interne logistiek wordt verbeterd en het gebouw voor één grote school geschikt gemaakt wordt. Hierdoor is het mogelijk om een modern onderwijsconcept in te passen in een klassieke gangenschool. Het centrale entreegebied en de aula, gesitueerd in een van de voormalige gymzalen, vormen het nieuwe hart van de gecombineerde basisscholen De Globe en Sonnevanck.

Gezondheid vormde een van de kernwaarden van het oorspronkelijke ontwerp. Er was zichtbare aandacht voor goede leeromstandigheden en hygiëne. Voor verbetering van comfort en energiegebruik worden ter plaatse van de lokalen de daken, vloeren en buitengevels geïsoleerd. De monumentale gangen zijn rijkelijk gedecoreerd met de oorspronkelijke tegels, waardoor isoleren hier niet wenselijk is. De ventilatielucht uit de lokalen wordt via de gangen afgevoerd om zo de gangen te verwarmen. De oorspronkelijke kleednissen in de gangen zullen dienstdoen als leerpleinen, passend binnen het moderne onderwijsconcept. De monumentale gang met repeterende opzet van lokalen, nissen en toiletten blijft gehandhaafd.