Pakhuis Santos, Rotterdam

De grote havenbekkens van Maas- en Rijnhaven hebben aan de wieg gestaan van de groei van Rotterdam tot wereldhaven. Katendrecht ligt midden tussen deze havens en is daarom nauw verbonden met de groei van de oprukkende havenstad Rotterdam. Hier is het pakhuis Santos, een rijksmonument van architecten Stok en Kanters uit 1901 gesitueerd.

In opdracht van het Duitse stilwerk en in samenwerking met Renner Hainke Wirth Zirn Architekten (Hamburg) is het al jaren leegstaande pakhuis in eerste instantie getransformeerd tot de eerste vestiging van stilwerk in Nederland. Stilwerk is niet alleen een bekende specialist in interieurzaken voor business en consumers, maar ook een inspirerend centrum en aanjager voor de creatieve industrie. Het programma omvatte retail, horeca, werkruimten, event-space en een hotel.

Onlangs heeft het Nederlands Fotomuseum met steun van Stichting Droom en Daad Pakhuis Santos aangekocht. Voor het museum gaat een langgekoesterde wens in vervulling: een eigen gebouw.

Het monument is in ere hersteld, verbeterd en voorzien van een moderne opbouw van twee verdiepingen.
De bestaande pakhuisvloeren worden met elkaar verbonden met een nieuwe vide die daglicht diep in het gebouw brengt. De begane grond is aan beide voorzijden verbonden met het maaiveld en terrassen aansluitend op de oorspronkelijke laadperrons. De opbouw biedt ruimte aan werkplekken met vergaderruimtes en een skybar/restaurant annex lobby met rondom een spectaculair uitzicht op de havens en het nieuwe Katendrecht. Op de verdieping daarboven worden 16 short-stay appartementen ingericht.