Stilwerk Santos, Rotterdam

De grote havenbekkens van Maas- en Rijnhaven hebben aan de wieg gestaan van de groei van Rotterdam tot wereldhaven. Katendrecht ligt midden tussen deze havens en is daarom nauw verbonden met de groei van de oprukkende havenstad Rotterdam. Hier is het pakhuis Santos, een rijksmonument van architecten Stok en Kanters uit 1901 gesitueerd.

In opdracht van het Duitse stilwerk en in samenwerking met RHWZ Architekten (Hamburg) wordt het al jaren leegstaande pakhuis getransformeerd tot de eerste vestiging van stilwerk in Nederland.
Stilwerk is niet alleen een bekende specialist in interieurzaken voor business en consumers, maar ook een inspirerend centrum en aanjager voor de creatieve industrie. Het programma omvat retail, horeca, werkruimten, event-space en een hotel.
Het monument wordt daarvoor in ere hersteld, verbeterd en voorzien van een moderne opbouw van twee verdiepingen.
De bestaande pakhuisvloeren worden met elkaar verbonden met een nieuwe vide die daglicht diep in het gebouw brengt. In het vernieuwde showroomconcept wordt zonder bouwkundige winkelscheidingen tussen de shop-in-shops gewerkt.
De begane grond wordt aan alle zijden verbonden met het maaiveld met nieuwe gevelopeningen en terrassen aansluitend op de oorspronkelijke laadperrons.
De opbouw biedt ruimte aan co-workingspace, vergaderruimte en een skybar/restaurant annex hotellobby met rondom een spectaculair uitzicht op de havens en het nieuwe Katendrecht. Op de verdieping daarboven worden 18 short-stay appartementen ingericht.