Hotel Pincoffs, Rotterdam

Het voormalige Douanegebouw aan de Stieltjesstraat te Rotterdam dateert uit 1879. Het Rijksmonument werd destijds opgericht door Lodewijk Pincoffs, een Rotterdamse zakenman waaraan het Rotterdamse havengebied voor een groot deel zijn bestaan dankt. Door Historische Gebouwen Rotterdam werd aan ons bureau gevraagd een haalbaarheidsonderzoek te verrichten voor het pand. Een kleinschalig luxe hotel bleek de beste perspectieven te bieden. Aan de hand van een bouwhistorisch onderzoek en een bouwhistorische atlas, een methodiek die ons bureau dikwijls gebruikt voor een verantwoorde herbestemming van oud naar nieuw werd een ontwerp ontwikkeld voor een luxe vier sterren hotel met 19 kamers, het Suitehotel Pincoffs. Het hotel werd in februari 2008 opgeleverd.

De begane grond en kelder bestaan uit publieke functies zoals de ontvangsthal, de bar, vergaderzalen, ontbijtruimte, toiletten, wijnkelder en bijhorende back-office functies zoals keuken, opslagruimte en dienstruimten.
Op de eerste tot en met de derde verdieping bevinden zich de kamers. Met oog voor detail, ligging en uitzicht is elke kamer een unieke beleving. Door de grote hoogte van de eerste verdieping is de positie van de badkamer op speelse wijze soms opgetild voor meer ruimte- en lichtbeleving. Op de 2e verdieping werden diverse suite kamers ingericht. Een voorbeeld is de business suite, waar de voormalige dienstwoning zoveel mogelijk werd behouden en de voormalige keuken wordt gebruikt als vergaderzaal, de leefruimte met originele schouw als slaapkamer, de originele bergingskast als luxe stoomcabine.

Op initiatief van de exploitant werd gewerkt met diverse kunstenaars die bijdragen aan de inrichting van het suitehotel. Hierbij werd het recyclen van materialen, gelaagdheid en duurzaamheid als uitgangspunt genomen. Thema’s die nauw aansluiten met de filosofie van ons bureau.