Woonhuis La Columeta, Rotterdam

Oorspronkelijk gebouwd als herenhuis in 1881, werd dit pand in 1959 ingrijpend verbouwd tot kantoor door architect R.H. Fledderus. Hij maakte er een modern en licht gebouw van, met transparante gevels. De niet-dragende, knalrode staalkolom in de voorgevel fungeerde als uithangbord voor de opdrachtgever, staalfirma Columeta.

Na diverse functies en een flinke tijd leegstand wordt het pand nu opnieuw geschikt gemaakt voor bewoning. Nadat de opdrachtgever de renovatie van de gevels en het interieur van de bovenste verdieping in eigen beheer had laten uitvoeren, werden wij gevraagd voor het integrale ontwerp van de overige vier verdiepingen, inclusief het meubilair. Het hele ontwerp is in nauw overleg met de zeer betrokken opdrachtgever gemaakt.

De renovatie wordt ook gebruikt voor een verduurzamingsslag; de gevels worden aan de binnenzijde geïsoleerd en in de bestaande, originele kozijnen wordt dubbelglas geplaatst. Er komt warmteterugwinning op de ventilatielucht, en pv-panelen en zonnecollectoren.

In alle ruimten is rekening gehouden met divers en flexibel gebruik. Behalve ruimte voor wonen is er ook veel plek voor kunst en cultuur. Zo is de salon op de bel-etage geschikt als woonruimte, maar in de akoestiek is ook rekening gehouden met debat en livemuziek. De gordijnen die daar een rol in spelen worden gemaakt door modeontwerper Marga Weimans.
Op de eerste verdieping zijn de leefruimten, met mogelijkheid tot expositie en een compacte keuken. De tweede verdieping huisvest slaapkamers en een ruime spa. In het gelijkvloers toegankelijke souterrain fungeert de tuinkamer ook als logeerkamer en op elke verdieping is ruimte voor een toekomstige lift gereserveerd.

Met de historische kleuren als uitgangspunt heeft kleurexpert en kunstenaar P. Struycken een geheel eigen kleurenpalet voor dit pand ontwikkeld. Al het vaste meubilair, bestaande uit kastenwanden, keukenblokken en pantry’s, is door ons ontworpen. De alomtegenwoordige kleuren en diverse houtsoorten van het meubilair vullen de neutrale architectuur aan tot een rijke woning.