Woningen GAK “De Studio”, Amsterdam

De Amsterdamse wijk Bos en Lommer ondergaat een ware metamorfose die inspeelt op een groeiende sociaal-economische dynamiek in een vernieuwend woon- en werkgebied. Centraal ligt het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, in 1959 opgeleverd naar ontwerp van Ben Merkelbach: een kantoorkolos van bijna 40.000 m2 bvo langs de A 10. Het destijds ultramoderne GAK-gebouw was voorzien van roltrappen, air-conditioning, koude-warmte opslag in de bodem en vliesgevels met groen dubbelglas, maar kampte al jaren met hardnekkige leegstand en vormde een blinde vlek in de wijk.

Na diverse haalbaarheidsstudies die wij voor uiteenlopende programma’s hebben uitgevoerd is door AM en Stadgenoot ingezet op een bestemming als koopstudio’s voor starters op een plint met bedrijfsruimten. Een deel van de appartementen wordt aangeboden in de huursector voor studenten. Met koopprijzen onder de ton is het concept van compact wonen op een locatie binnen de ring succesvol gebleken. De woningen van ca. 28 m2 worden ontsloten door een ruime hal met servicebalie, laundrette, coffeecorner en andere faciliteiten voor gemeenschappelijk gebruik. De liften, hallen en gangen zijn voorzien van daglicht en een markante kleurstelling die de herkenbaarheid vergroot. De begane grond en souterrain zijn herontwikkeld tot multifunctionele bedrijfsruimten waarvan het interieur is ontworpen door Zecc architecten in opdracht van De Amsterdamse Compagnie. De plint met ‘solids’ zal een belangrijke rol spelen als ontmoetingsruimte van het complex.

De levendigheid wordt verder versterkt door interactie met het nieuw aangelegde Bos- en Lommerplantsoen met het originele beeldenpaviljoen van de architect Hartsuyker, waarvan ook de bewoners van “De Studio” gebruik maken. Door de gezamenlijke faciliteiten en de groene omgeving is onder de nieuwe bewoners in korte tijd saamhorigheid ontstaan.
Met het oog op de beperkte ruimte zijn de woningen voorzien van vloerverwarming, aangevuld met gebalanceerde ventilatie. De horizontaal uitzetbare ramen voorzien in de gevraagde spuicapaciteit en bieden de keuze ook natuurlijk te ventileren. Vanwege de fijnstof- en geluidbelasting was langs de A-10 een ‘dove gevel’ zonder open ramen vereist. Hiervoor is een gelijkwaardige oplossing ontwikkeld door middel van een dubbele gevel met ‘serres’, die met buitenlucht mechanisch geventileerd worden. De luchttoevoer is onzichtbaar weggewerkt als een sleuf onderin de dubbele borstweringspanelen.

De transformatie van het monumentale gebouw door AM en Stadgenoot liep ver vooruit op het gemeentelijke beleid om leegstand van kantoren terug te dringen en tegemoet te komen aan de vraag naar kleine wooneenheden. De eerste fase (circa 320 woningen en 2000 m2 commerciële ruimten) en de tweede fase (331 woonstudio’s) zijn opgeleverd. De herontwikkeling van de middenbouw is in uitvoering.