Woonhuis Schnebbelie, Schiedam

Verbouwing woonhuis

Het oppervlak van de oorspronkelijke beheerderswoning met ruim dakterras is bepaald door de onderliggende apotheek. De opgave bestond uit de realisatie van een thuiskantoor op het overmaatse dakterras. Daarnaast is de woning ruimtelijk geoptimaliseerd en voorzien van modern sanitair en keukeninrichting.

Het terras teruggebracht tot de gebruiksruimte voor ‘buiten eten’. Door de introductie van afschuiningen, zowel in de plattegrond als in de doorsnede, komt het daglicht tot diep in de woning en ontstaat een grote ruimtelijkheid. Begroeiing van de hellende wand zal de ruimtelijke werking van de buitenruimte in de toekomst nog versterken, waarbij het groene terras een eenheid zal vormen met de woonruimte.

De buitenzijde van dit naoorlogse woonblokje verraadt weinig van de bijzondere ruimte en het daglicht in de bovenwoning.

Verbouwing kantoor

Op het overmaatse dakterras van de bovenwoning is een thuiskantoor ontworpen dat voorziet in ca. 8 werkplekken.

Het éénzijdig georiënteerde kantoor is toch aan twee kanten van daglicht voorzien door de achterwand bovendaks omhoog te trekken en te voorzien van raamstroken. De indirecte lichtinval geeft de ruimte een zeer rustige en prettige sfeer. De materialisatie is ingetogen gehouden met wanden en plafonds van naturel stucwerk, ingebouwde verlichting en warme accenten van naturel hout.

Het plan is zodanig opgezet dat de kantoorruimte op termijn eventueel onafhankelijk te verhuren zal zijn. Een kleine pantry is opgenomen in een kastenwand en kan naar wens aan het oog worden onttrokken.