Wessel de Jonge

Wessel de Jonge richtte het bureau op vanuit het besef dat het herontwerp van bestaande gebouwen als Architectuur moet worden opgevat. Architectuur met een bijzondere culturele betekenis. De aanleiding was in 1999 de vraag om het herontwerp van de Van Nellefabriek in goede banen te leiden.

Wessel heeft architectuur met de paplepel ingegoten gekregen. In zijn jeugd was hij vaak tekenend te vinden op het bureau van zijn vader. Hij studeerde in 1985 af aan de Technische Universiteit Delft. Na een aanloop op de universiteit en uiteenlopende architectenbureaus vestigde hij zich als zelfstandig architect. Zijn fascinatie ligt op het snijvlak van onderzoek en ontwerp. Dat vindt weerklank in het gestructureerd oplossen van de tegenstellingen die herontwerp eigen zijn. En in het samenwerken met anderen.

Herontwerp levert architectuur met een bijzondere culturele betekenis

Wessel neemt graag de verantwoordelijkheid voor de belangen van de opdrachtgever én voor de belangen van het gebouw. Hij gaat op zoek naar de juiste balans. Zijn werkwijze is gebaseerd op respect voor en kennis van het bestaande op diverse schaalniveaus. Zijn doel is een nieuwe glans te geven aan een bestaand gebouw. Mensen herkennen zich in de vernieuwde identiteit van deze ankerpunten en voelen zich zo verbonden met hun omgeving.

Hij was in 1988 mede-oprichter van DOCOMOMO International dat wereldwijd opkomt voor erfgoed van de Moderne Beweging. Sinds 2015 is Wessel de Jonge deeltijd hoogleraar Heritage & Design aan de Technische Universiteit Delft. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag met de ontwerpers van de toekomst. Zijn liefde voor de natuur vindt ruimte op de Waddeneilanden.