Kandidaat renovatie Boijmans

Samenwerkende architecten David Chipperfield Architects & WDJArchitecten is een van de drie architecten/combinaties die door Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam zijn gekozen om de komende maanden verder te werken aan hun ideeën hoe de ambitieuze renovatie van het museum vorm te geven. De definitieve keuze voor een architect wordt begin 2020 verwacht.

Grote renovatie
Museum Boijmans Van Beuningen krijgt een grote renovatie die zeven jaar duurt. Doel is een toekomstbestendig en duurzaam museumgebouw dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Tijdens de renovatie blijft de collectie zoveel mogelijk zichtbaar in binnen- en buitenland. In 2021 komt de collectie weer bij elkaar in het nieuwe Depot gebouw.
De andere geselecteerde architecten/combinaties zijn KAAN Architecten samen met Van Hoogevest Architecten, en Mecanoo architecten. In mei 2019 is de Europese aanbesteding gepubliceerd en deze bureaus gaan nu een zogenaamde dialoogfase in.

Beoordelingscommissie
Een beoordelingscommissie heeft unaniem deze drie architecten/combinaties gekozen. De commissie bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Cees van’t Veen, architect André van Stigt, de directie van het museum en experts van de gemeente. De gemeente en het museum zeggen verheugd te zijn om met deze architecten de volgende fase in te gaan.

Opdracht en dialoog
De opdracht is het maken van een ontwerp voor de renovatie, restauratie en verduurzaming van het bestaande gebouw en de bijbehorende buitenruimte. Dus niet om een geheel nieuw gebouw te ontwerpen, maar een kwalitatief hoogwaardige restauratie en renovatie uit te voeren. Uitgangspunt is dat de bestaande monumentale waarden in ere worden hersteld. De bureaus gaan de komende maanden in gesprek met het museum en de gemeente om de nodige duidelijkheid te krijgen over de renovatie.

Definitieve keuze begin 2020
Na de dialoogfase komt de gunningsfase. De drie architecten doen een uitgewerkte aanbieding, en de beoordelingscommissie beoordeelt deze. De leden van de commissie komen gezamenlijk tot de keuze voor één architect. Deze definitieve keuze wordt in januari 2020 verwacht. Het museum is inmiddels dicht voor publiek, er lopen voorbereidingen om het museumgebouw asbestvrij te maken. Halverwege 2020 neemt de gemeenteraad een besluit over de mate waarin het museum wordt gerenoveerd.

meer:
https://www.boijmans.nl/nieuws/drie-architectenbureaus-voor-renovatie-boijmans-zijn-een-ronde-verder

https://www.rotterdam.nl/nieuws/architecten-boijmans/