Hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam – 50 jaar

VAN HARTE GEFELICITEERD!!
Sander Nelissen sprak deze week op het symposium waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam de 50-ste verjaardag van hun hoofdgebouw vierde.

Een halve eeuw waarin de eisen aan en de verwachtingen van gebouwen sterk zijn veranderd. Te vaak wordt gedacht: bestaande gebouwen zijn uit de tijd, onbruikbaar, energieverslindend. Zonde! Wij geloven dat het mogelijk is om (opnieuw) verliefd te worden op een gebouw. Bij onze projecten is onze aanpak steeds op zoek te gaan naar de aanwezige kwaliteiten van een gebouw. En die kwaliteiten in te zetten voor oplossingen om het gebouw aan de eisen van de huidige tijd te laten voldoen. Zo geven we het gebouw een nieuw leven. Sander liet het hoofdgebouw en hun verjaardagsgasten zien wat er mogelijk zou zijn met dit icoon van het Brutalisme.
Sander: “Of beter: Polderbrutalisme. ‘Ik wil naakt zijn’ antwoorddde het VU-gebouw op de denkbeeldige vraag van mede-spreker Kirsten Hannema. En dat is het: naakt, ruw, puur. Bruut. Maar tegelijkertijd is het ongelofelijk goed doordacht en daardoor zorgzaam en genereus, met ruimte en aandacht voor iedereen. En daarom past het gebouw bij de VU, en omgekeerd.”

Wij wensen de VU en hun hoofdgebouw nog vele jaren!!