Woningen Sionlocatie, Apeldoorn

Dit wooncomplex met twintig appartementen voor senioren en drie eengezinswoningen ligt op de overgang van een landelijke omgeving naar een naoorlogse woonwijk met drie tot vierlaagse woonbebouwing. Deze schaalsprong is als thema gekozen voor het ontwerp. Langs de Eendrachtsstraat voegen de drie eengezinswoningen zich in een rijtje typisch Apeldoornse woonhuizen. Op de hoek vormt een kloek volume de overgang naar het haakvormige appartementengebouw, dat bloksgewijs telkens een verdieping hoger wordt. Met vier bouwlagen vormt het uiteindelijk de begrenzing van het plein in de uitbreidingswijk.

Het gevelbeeld betreft een rustig en bescheiden maar wel eigentijds gebouw met een warme uitstraling. De gevels langs de straat vormen een beschermende schil van stevig metselwerk met houten kozijnen. De woningen zijn gelegen rondom een aantrekkelijk binnenterrein. Hier is gekozen voor een vriendelijker houten afwerking met verdiepingshoge puien en ruime balkons voor de bovenwoningen. De eengezinswoningen hebben in materiaalgebruik, massa en vorm een relatie met zowel de naastliggende woonhuizen als met het nieuwe appartementengebouw.
De appartementen bieden een grote differentiatie in woningtype en oriëntatie. Door de open plattegronden kunnen ruimten in elkaar overvloeien en flexibel gebruikt worden. Goede dag verlichting, een verzorgd afwerkingsniveau en verfijning in het detail zetten verder de toon.

Ook de compacte eengezinswoningen zijn flexibel indeelbaar, naar keuze als royale doorzonwoning of met bijvoorbeeld een extra werkruimte of gelijkvloerse slaapkamer, voor het geval een bewoner minder goed ter been raakt. De slaapverdieping kan naar keuze ingedeeld worden met drie of vier kamers.

De eengezinswoningen zijn in januari 2005 opgeleverd, terwijl de appartementen in maart aan de kopers zijn overgedragen.