Transformatie MAC gebouw, Zwolle

Het huidige MAC-gebouw, gelegen net buiten Zwolle, behoord tot een van de kantoorgebouwen, in Nederland, waarvoor een nieuwe bestemming gezocht word. Via een architectenselectie zijn wij uitgenodigd een studie te verrichten naar de transformatie van dit jaren 80 gebouw. Waarbij het huidige kantoorcomplex getransformeerd wordt naar een duurzaam woon- zorgcomplex. Hoofduitgangspunt binnen de studie is om de huidige constructie te bewaren en binnen deze constructie kleinschalige zelfstandige wooneenheden te huisvesten.
Het huidige gebouw bestaat uit twee langgerekte rechthoekige volumes waarin de kantoren zijn gesitueerd. Vanuit een centrale met glas overdekte lichtstraat worden de kantoren ontsloten. De lichtstraat kenmerkt zich door zijn driehoekige met glas vormgeven constructie. Deze opzet is als uitgangspunt behouden, maar niet letterlijk overgenomen. Een woonvriendelijke uitstraling is gerealiseerd door driehoekige kapconstructies op de koppen van de rechthoekige volumes te plaatsen. Deze kapconstructies verwijzen naar de lichtstraat en maken ruimte voor realisatie van grotere appartementen met entresol. Twee van de vier kapconstructies bieden ruimte voor huisvesting van installaties. Zodoende deze uit het zicht staan en de massa van de volumes niet doorbreken.

Er is niet alleen gekozen om optimaal gebruik te maken van de structuur van het bestaande gebouw, om zo de haalbaarheid te vergroten. Ook is er een eigentijds woongebouw ontstaan dankzij de herinterpretatie van de typologie van het klassieke uitgangspunt van een woning, met als vertrekpunt de huidige architectuur.

Juryrapport

Een buiten binnenstraat word gecreëerd door de lichtstraat te verwijderen. Vanuit deze buiten binnenstraat worden de appartementen ontsloten. De aan de buitenzijde bevindende paneelgevel met kleine vierkante raam openingen, word vervangen voor grote raamopeningen. Als contrast tussen de harde buiten wereld – buitengevel – en de zachte binnenwereld – binnenstraat – is gekozen voor de toepassing van twee materialen. Waarbij de buitenzijde rondom bekleed word met luchtzuiverende leien. De buitengevel van de binnenstraat word bekleed met een houten verticaal geplaatste lattenstructuur. Een prettig woonklimaat word gerealiseerd door het parkeren naar de randen van het kavel te brengen.
Het MAC-gebouw transformeert hiermee van een saai jaren 80 kantoorgebouw naar een duurzaam innovatief woongebouw.