Olympisch Stadion, Helsinki (FI)

Zoals veel andere 20e eeuwse sportfaciliteiten ontkomt ook het Olympisch Stadion in Helsinki niet aan de noodzaak tot modernisering volgens hedendaagse eisen. Het grootste stadion van Finland wordt ‘s zomers voornamelijk gebruikt voor voetbal, atletiek, evenementen en popconcerten. Om de exploitatie te verbeteren wordt gezocht naar aanvullend gebruik, ook buiten het zomerseizoen. Tegelijk wil men dit populaire monument van de Moderne Beweging als cultureel erfgoed behouden.

Gerealiseerd in 1938 naar ontwerp van de Finse architecten Yrjö Lindegren en Toivo Jäntti voor de Spelen van 1940, werd het complex pas na de oorlog in 1952 in gebruik genomen. De capaciteit was toen 70.000 staanplaatsen. Tegenwoordig heeft het stadion 40.600 zitplaatsen, dat voor popconcerten met staanplaatsen kan worden uitgebreid tot 50.000. In de voormalige appartementen van de sporters zijn kantoren en een jeugdherberg gevestigd en vanaf de toren heeft men een spectaculair uitzicht over de stad.

De architectenwerkzaamheden voor de herontwikkeling zijn op 22 januari 2013 na openbare aanbesteding toegekend aan een internationaal ontwerpteam waarvan ons bureau deel uitmaakt. Het team staat onder leiding van het Finse bureau K2S dat in het voorgaande jaar het masterplan voor vernieuwing van het complex opgesteld heeft. Stadionexpert White Architects uit Stockholm en het Finse bureau NRT maken het ontwerpteam compleet.

Het stadion wordt aangepast volgens de richtlijnen van de FIFA en de IAAF wat gezien het historische karakter een uitdaging genoemd mag worden. Zo wordt de volledige overkapping van de tribunes overwogen. Verder zal een groot aantal faciliteiten worden ingepast en toegevoegd voor evenementen op het gebied van sport en cultuur, beurzen en congressen, die geschikt zijn voor meervoudig gebruik. Ook zullen ondergrondse laad- en losruimten en parkeerruimten worden voorzien, en worden de verdere logistieke systemen zoals liften en installaties geheel vernieuwd. De vernieuwing moet in 2020 gereed zijn.